Hit recept: Pijesak torta koju svi obožavaju, a pravi se bez pečenja
Pijesak torta jedan je od najpopularnijih domaćih deserata, poznata po jednostavnoj pripremi i bogatom okusu. Idealan je izbor i za početnike u kuhinji, jer se ne peče, a izgleda vrlo atraktivno kada se posluži gostima.
Recept je preuzet s YouTube kanala Recepttura, gdje možete pogledati detaljan video postupak pripreme ove zanimljive torte.
Sastojci:
200 ml vrhnja za šlag
1,5 litara mlijeka
6 vrećica pudinga s okusom vanilije
300 g šećera
250 g maslaca sobne temperature
300 g mljevenog keksa s maslacem
300 g kokosovog brašna
300 g mljevenih oraha
Za ukrašavanje:
8 polovica oraha
100 ml vrhnja za šlag
malo mljevenog keksa
Priprema:

Kada se dobro ohladi, odvojite tortu od kalupa, ukrasite je ostatkom šlaga, mljevenim keksom i polovicama oraha. Poželjno je tortu dodatno ohladiti još oko sat vremena prije rezanja i posluživanja.
U posebnu posudu odvojite 40 kašika hladnog mlijeka, dodajte puding i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Preostalo mlijeko sipajte u šerpu, dodajte šećer i zagrijavajte na laganoj vatri, povremeno miješajući.
Kada mlijeko prokuha, maknite ga s ringle i umiješajte pripremljeni puding. Vratite na vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Gotov puding prekrijte PVC folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Maslac sobne temperature pjenasto umutite, zatim mu postepeno dodajte ohlađeni puding. Dobijenu kremu podijelite na tri jednaka dijela.
U prvi dio umiješajte kokos, u drugi mljeveni keks, a u treći mljevene orahe.
Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Na dno rasporedite kremu s mljevenim keksom i poravnajte. Potom složite kremu s kokosom, a na vrh kremu s orasima.
Tortu ohladite u frižideru najmanje jedan sat. Nakon toga umutite 100 ml vrhnja za šlag i nanesite ga na vrh torte. Vratite tortu u frižider na dodatna dva sata.
