Hit recept: Pijesak torta koju svi obožavaju, a pravi se bez pečenja

Pijesak torta jedan je od najpopularnijih domaćih deserata, poznata po jednostavnoj pripremi i bogatom okusu. Idealan je izbor i za početnike u kuhinji, jer se ne peče, a izgleda vrlo atraktivno kada se posluži gostima.

Recept je preuzet s YouTube kanala Recepttura, gdje možete pogledati detaljan video postupak pripreme ove zanimljive torte.

Sastojci:

200 ml vrhnja za šlag

1,5 litara mlijeka

6 vrećica pudinga s okusom vanilije

300 g šećera

250 g maslaca sobne temperature

300 g mljevenog keksa s maslacem

300 g kokosovog brašna

300 g mljevenih oraha

Za ukrašavanje:

8 polovica oraha

100 ml vrhnja za šlag

malo mljevenog keksa

Priprema:

Kada se dobro ohladi, odvojite tortu od kalupa, ukrasite je ostatkom šlaga, mljevenim keksom i polovicama oraha. Poželjno je tortu dodatno ohladiti još oko sat vremena prije rezanja i posluživanja.

U posebnu posudu odvojite 40 kašika hladnog mlijeka, dodajte puding i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Preostalo mlijeko sipajte u šerpu, dodajte šećer i zagrijavajte na laganoj vatri, povremeno miješajući.

Kada mlijeko prokuha, maknite ga s ringle i umiješajte pripremljeni puding. Vratite na vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.

Gotov puding prekrijte PVC folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Maslac sobne temperature pjenasto umutite, zatim mu postepeno dodajte ohlađeni puding. Dobijenu kremu podijelite na tri jednaka dijela.

U prvi dio umiješajte kokos, u drugi mljeveni keks, a u treći mljevene orahe.

Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Na dno rasporedite kremu s mljevenim keksom i poravnajte. Potom složite kremu s kokosom, a na vrh kremu s orasima.

Tortu ohladite u frižideru najmanje jedan sat. Nakon toga umutite 100 ml vrhnja za šlag i nanesite ga na vrh torte. Vratite tortu u frižider na dodatna dva sata.

Similar Posts